Building Design

NJ Environmental Agency Okays Redesign

With the discovery of at-risk species, architects began meeting with officials of the N.J. Department of Environmental Protection. Together, they found the solution that would protect both the animals' habitat and the needs of the college. The solution was developed in give-and-take sessions that aired and resolved the environmental concerns. As a result, the architects revamped their initial design and unveiled in early 2002 the plan that won NJDEP's approval.

Three-story Building Features Two Wings

The schematic design shows a nearly 68,000 square foot building with two three-story wings. The wings are oriented in different directions, and joined by a two-story link with an open bridge on the third floor. The building harmonizes with its environment, yet meets Atlantic Cape's space requirements and the aesthetic goals.

First floor Second floor Third floor
First Floor Second Floor Third Floor

The north wing houses mostly classrooms and the bookstore. The plan shows a 100-seat stepped lecture hall on the second floor of this wing with an open ceiling to the third level. This facility is available for the use of the community. It has rear screen projection and other amenities consistent with such a venue.

The south wing contains an information commons, tutoring and testing centers, faculty and administrative offices, and a full service cafeteria. Cafeteria seating is available. Entry to the campus (see site plan) features a wooded entry road leading to an approach road lined with flowering trees. This quarter-mile road was moved to contiguous acreage used by 4-H at the direction of the N. J. Department of Environmental Protection. A  plaza sits in front of the building. A walkway from the 300-space parking area guides visitors, faculty and students to the same entrance.